[memory] architecture can be read: beautiful and flawless! The 80 year old Maggie theater is still elegant


It was a very famous theater built in the 1940s

.

Many famous artists and classic works in the world have stepped on this stage and brought “beautiful” artistic enjoyment to Shanghai citizens

.

Now, 80 years later, what are the changes of this old building with rich historical charm compared with the past? Please continue to look down ↓ the building itself: a combination of Chinese and western, full of changes

.

Meiqi Grand Theater is a theater building with reinforced concrete frame structure and decorative art style, covering an area of about 3347 square meters and a total construction area of about 9434.18 square meters

.

It was announced as a cultural relics protection unit in Shanghai in 1989

.

The shape of the building is simple and solemn, and only the cornice is dotted with decorative patterns

.

The overhanging canopy above the gate horizontally divides the whole building facade to ensure the comfortable scale of the entrance

.

At the same time, the vertical long window in the upper half, the straight concave convex central protrusion, and the use of large planes on both wings make the whole building solemn and elegant

.

The Chinese pattern at the top also adds some traditional elements to the building

.

The plane layout function inside the building is clear, the space is rich in changes, and the transformation is natural and smooth

.

The entrance hall is round, two floors high, and the outer wall is equipped with long strip windows, making the internal space more high, wide and bright

.

The two wings of the entrance hall are connected with a spacious audience lounge and hall

.

Through the arc stairs at the end of the right-wing hall, you can directly reach the lounge on the second floor of the cloister layout

.

Doors and windows are decorated with geometric patterns, and large stairs, floor patterns and walls are decorated with curves, with the style of decorative art school

.

Meiqi Grand Theater was built in the autumn of 1939

.

Because the theater is next to Dahua Road (now Nanhui Road), and the original meaning of English majestic is “solemn, magnificent and King”, the English name of the theater is called majestic and the equivalent Chinese name is “Dahua”

.

However, the former summer park theater, located at Jing’an Temple Road (now No

.

742 Nanjing West Road), was renamed “Dahua theater” as early as 1937

.

In this case, the company operating the theater solicits the name of the theater from the society

.

The company received more than 2000 letters of application within five days

.

The Chinese name “Meiqi” stands out from thousands of letters from the audience

.

It comes from the meaning of “beautiful and flawless Qiyu”, and the name “Meiqi Grand Theater” comes from it

.

On October 15, 1941, Meiqi Grand Theater was officially completed and opened

.

Today’s Meiqi Grand Theater is a comprehensive high-end theater in Shanghai that mainly performs large-scale opera, ballet, music and dance

.

It is one of the main performance venues for cultural exchanges at home and abroad

.

Building reconstruction: keep the original and scientific repair

.

In October 1999, the stage and backstage reconstruction and expansion project of Meiqi Grand Theater was carried out

.

The floor area of Meiqi Grand Theater was expanded to 4000 square meters (original 2612 square meters) and the building area was about 10000 square meters (original 5416 square meters)

.

In 2011, Meiqi Grand Theater was repaired on a large scale, restoring the simple and lively style of the original building

.

The curved porch entrance, the light yellow facade, the Red Theater signboard, the crystal chandelier inside the theater and the solemn and rich Theater Hall all retain the characteristics of the year

.

In April 2016, the repair project of Meiqi Grand Theater completed the reinforcement of the overall structure and the overall repair to meet the actual functional requirements

.

After six years of closed door maintenance, Maggie theater reopened

.

On the premise of maintaining the historical authenticity of the cultural relics of Meiqi Grand Theater, the interior decoration design style of the building is the decorative art style, so as to enhance the historical heritage of Meiqi Grand Theater and restore the historical accumulation

.

The designers study the clues of cultural relics left in previous projects, test the materials left on site and make small samples, and confirm the repair scheme after demonstration and comparison

.

During the repair process, the marble finishes of the round hall, West Hall, South Hall and the second floor lounge were chiseled off to restore the original terrazzo separation

.

While restoring the old style of the historical building, the repair team also adjusted and updated the internal facilities of the building

.

The internal hardware of the theater is updated to modern equipment, including sound and boom systems in line with international standards, as well as relevant supporting facilities

.

At the same time, the repair team added an independent air-conditioning air outlet under the seat to increase the seat width and further improve the audience’s comfort

.

In the functional layout of the building, a cloakroom, a mother and baby room and a rush room are added to meet various needs of performance and viewing, and reflect the humanistic care in the repair design

.

From the perspective of protecting historical and cultural heritage, the repair team makes maximum use of advanced technology and materials to scientifically and reasonably repair, maintain and renovate Meiqi Grand Theater, so as to make it glow again today

.

The architectural clock in point three-story chandelier Meiqi Grand Theater was originally designed in a modernist decorative style

.

However, due to various reasons, the original chandelier was not installed, so that only a simple chandelier can be used to replace it during construction, which is more or less regrettable

.

During this repair, the designer redesigned this chandelier in combination with the architectural style of Meiqi, so that the original design style can be presented more completely

.

The terrazzo floor is on the ground of the theater lobby

.

There is an outward diffusion concentric circle pattern composed of beige background and violet radiation strips

.

This is a pattern that existed when the theater was completed in 1941

.

Before the overhaul, Meiqi Grand Theater will be repaired every ten years

.

The repeated filling of the foundation has made this pattern covered with marble

.

During the overhaul in 2015, the construction personnel chiseled the ground and accidentally found the pattern under the marble, and the original terrazzo pattern was gradually stripped out

.

In order to restore the taste of 1941 old Maggie, the repair team specially repaired it according to the ingredients and processes of that year

.

Visit guide address: No

.

66 Jiangning Road, Jing’an District business hours: 9:00-19:00 from Monday to Sunday admission: according to the theater performance activities, the surrounding clock in point sun apartment was built in 1928

.

It has a mixed structure and faces south

.

It is a compound multi-storey high-grade apartment with a zigzag plane

.

The vertical facade of the main lintel is decorated with white bricks, and the facade of the main lintel is decorated with white arches

.

A row of small buildings with corridors (designed to avoid the sun) are built on the west side of the main house

.

Address: Lane 651 and 665, Weihai Road admission: only the appearance of Jing’an villa is open

.

Jing’an villa is located in lane 1025, Nanjing West Road, Jing’an District

.

It was built in 1926 and covers an area of 38 Mu and five cents

.

The style is similar to the European conjoined villa

.

It was completed in 1932 and named because it is located in the old Jing’an Temple Road

.

The building area of Jing’an villa is 74634 square meters

.

The overall layout consists of twelve rows of houses facing south and one row of houses facing north

.

The building facade is based on red brick and clear water brick

.

There are 198 house plates in the lane, most of which are single bay units and a few are two Bay units

.

The total width is up to 5 meters and the branch width is 3 meters

.

The new lane has three floors, including living room, bedroom, dining room, kitchen and bathroom.

.

Tags:

Related Post

Nearby the school, there are piles of construction waste and domestic garbage, and students go to and from school under the stenchNearby the school, there are piles of construction waste and domestic garbage, and students go to and from school under the stench

style.display= “block”,e.setAttribute(“data-height”,o.offsetHeight/(t||16));}},300));});。 . classList.add (“default”):i . style.maxHeight= “”,i.classList?!i . className.match (/(\s|^)default(\s|$)/)||(i.className+=”default”),setTimeout(function(){if(o.offsetHeight>i.offsetHeight+1){vare= document.getElementById (“js_ folder_ text_ switch”),t=parseFloat(getComputedStyle(o).fontSize,10);e . classList.contains (“default”)&&i . Expand function_ typeof(e){returne&&”undefined”!=typeofSymbol&&e.constructor===Symbol?”symbol”:typeofe;}!function(e){if(“object”===(“undefined”==typeofmodule?”undefined”:_ typeof(module))) module.exports=e ;else{if(window.__ second_ open__ )return;vart=””;t?e(t,!0):e(“”);}window.__ setDesc=e;}(function(e,t){functiona(e,t){vara=e.match(newRegExp(t+”\\s*=\\s*[\”‘]?([^\”‘\\s>]+)[\”‘]?”));returna&&a[1];}functionn(e){e=e.split(/(]*>)(.*?)()/);for(vart,n=0;n