Architectural map 108 | Hangzhou: a new chapter in Jiangnan


Four years have passed since the last architectural map of Hangzhou was published

.

Through the combination of small courtyards, a comfortable campus with friendly volume and pleasant scale is created

.

What new houses are worth seeing in this famous Jiangnan City? From urban complex to museum, hotel, School..

.

The land is triangular, and the planning requirements of the city and environment strictly limit the scale of the building

.

03 Hangzhou future science and Technology City Haishu school design: 0.1 City Architecture Office coordinates: 150 meters south of Haishu Road, Yuhang District, Hangzhou Photography: Wu Qingshan Photography: Su Shengliang Photography: Wu Qingshan click on the picture to learn more about the project

.

This project is the first project undertaken by Renzo Piano, winner of Pritzker Prize, in China Project

.

The large glass windows with the same height as the room not only provide sufficient natural lighting for the interior space, but also provide residents with a beautiful view of the water garden outside the window

.

The internal layout of the building strives to ensure smooth browsing path and flexible space

.

As the base of the earth, “Fang” can stably receive the boundary elements of the site

.

The interior design of the building is unique and presents with flowing space

.

In recent years, Hangzhou has gradually grown into one of the hottest construction test sites in China

.

The facade of the building is covered with Angora red sandstone tiles from India, which defines the volume of the building

.

The building group is mainly composed of teaching building, administration building, gymnasium, canteen and other parts

.

The school’s design inspiration comes from children’s painting language

.

As a small-scale society, children build up their own social consciousness through personal experience

.

256, Yuewang Road, Xiaoshan District, Hangzhou photo: Goa elephant design faces the contradiction between the long and narrow plot and the demand of large project area, and the design chooses the strategy of breaking the whole into parts, presenting the hotel as a mountainous village composed of many small volumes

.

Even if architecture becomes more diversified in style, form, material, structure and so on, the relationship between architecture and nature is still the constant consideration for architects to design here

.

A separate volume of white concrete is inserted vertically into the south boundary to serve as an entrance for the public

.

It is a comprehensive art park with landmark significance

.

398, Tianmushan Road, Xihu District, Hangzhou photo: Goa elephant design photo: wenstudio photo: Goa elephant design click the picture to learn more about the project

.

The door and window frames are made of aluminum and wood

.

“Circle” is an abstract high-altitude viewing field

.

The ubiquitous connection among landscape, architecture and water system makes the characteristic space atmosphere of Xixi wetland, which is also fully integrated into the design and development of the apartment

.

For more than a thousand years, human activities have shaped the unique landscape here

.

The emphasis on transparency and visual penetration in the ground floor space is also based on the consideration of nature and city

.

Corridors and stairs are not only the connection of classrooms, but also the place where children meet; playground and roof are not only the literal functions, but also the space for children to communicate

.

The stone foundation forms the foundation of the village community, and the walls, fences and scattered platforms create a series of outdoor spaces, which are like the prelude and prelude to entering the indoor space

.

In the process of layout, the overall planning of line of sight plays an important role

.

Each functional space is connected in series through corridors, inner courtyard and corridors with different degrees of openness

.

21, Zijingang Road, Xihu District, Hangzhou photo: Yang Tianzhou photo: Simon menges Xixi National Wetland Park in the suburb of Hangzhou, with both artificial landscape and natural features

.

352, Xiangshan Road, Zhuantang street, Xihu District, Hangzhou photo: Fernando Guerra | FG + SG click on the picture to learn the details of the project

.

06 China International Design Museum Design: Alvaro Siza + Carlos castanella coordinates: No

.

The original design concept of Tianmu is very simple: an apple, wrapped in a hard interface, is a soft and rich kernel

.

The vertical fair faced concrete wall pouring area of the whole project is more than 40000 square meters, and the horizontal component pouring area is 130000 square meters

.

The cantilevered “t” structure with offset back of the core tube is an innovation in the structure of the project: from the offset corner of the core tube, the straight-line distance of the most distal cantilevered dimension of the large disk is 28.3m

.

05 Xianghu Xiaoyao manor design: Goa elephant design coordinates: No

.

Here is a new chapter of Hangzhou architecture

.

04 “eye of net Valley” Gongshu District smart net Valley Town Exhibition Center Design: Hangzhou e + Lab Design Office coordinates: No.234 Shixiang Road, Gongshu District, Hangzhou Photography: Su Shengliang click on the picture to learn more about the project “eye of net Valley” is the city exhibition center of Gongshu smart net Valley town, integrating cultural exhibition, investment promotion service, office meeting, leisure negotiation and other functions

.

Architectural modeling takes the geometric relationship of “round sky and round place” as the starting point

.

The triangular cone in the middle rises slowly from the square of the horizon, turns into a ramp, flows and spreads, pushes the “weightlessness” of “circle” with the kinetic energy of potential, lifts the “suspension” of “circle”, and conveys the super space-time experience of poetic geometry, such as a “space-time device”, becoming a generator connecting the present and the future, numbers and imagination

.

By referring to the form of mega structure to achieve such a large-scale cantilever, to ensure the ethereal architectural form

.

Like the villages around Xixi wetland, the project building stands on the stone foundation in the water

.

As a museum of an art college, it aims to show the achievements of students and teachers through different activities, languages and technologies, as well as attract visitors.

.

The people in the public area can have a close view of the inner lake, and the guest rooms in the back row have a private landscape without the interference of sight

.

Some areas, especially inside the triangular volume, are covered with white marble

.

The architect left a large section of white space on the southern foot of the mountain, and the vacant southern foot landscape became a pure natural landscape

.

Among them, the vertical wall of more than 40000 is constructed by the Italian dottor group team

.

The public area and the centralized guest room area are arranged in different floors

.

In order to let the square get more air and sunshine, Renzo Piano specially reduced the original 11 floors to 9 floors, and retreated the platform on the 7th and 8th floors to ensure sufficient sunshine in every corner

.

The ideal campus described by children is full of cordial scale and happy streets, from which the designer comes out According to the different scales and behaviors of kindergartens and primary schools, the scale of the building gradually becomes larger

.

The whole project establishes a complete and organic elevation system along the mountain, taking the mountain stream as the East-West vein and the hillside as the North-South vein, forming a delicate and rich mountain community experience

.

Hangzhou architecture roaming map (editor’s drawing) 01 tianmuli design: Renzo Piano Architecture Studio (Architecture), Goa elephant design (Implementation) coordinates: No

.

The fair faced concrete project in tianmuli is one of the focuses of the industry

.

Its design concept is to surround the building along the whole base with a 90 × 120 meter super large square, becoming an oasis like “city living room” and art life generator

.

The millimeter construction accuracy, the “silk like” texture and the extremely thin load-bearing wall experiment of the art center are all up to the world’s top engineering standards, which can be realized under the domestic engineering conditions and is of great significance

.

The construction area of the project is about 230000 square meters, including office, art museum, Art Center, show field, design hotel, art business and other functions

.

02 Xixi paradise · Yuezhuang design: David Chipperfield architects coordinates: No

.

Tags:

Related Post

Summary of 13 special acceptance standards for construction projects, which are necessary for engineers( (including fire control acceptance)Summary of 13 special acceptance standards for construction projects, which are necessary for engineers( (including fire control acceptance)

Qualification certificates and qualification certificates of professional construction units and personnel of lightning protection engineering; D. application for completion acceptance of lightning protection device; B. 03   Elevator acceptance   

What kind of building can be called Hao house?What kind of building can be called Hao house?

classList.add (“default”):i . className.match (/(\s|^)default(\s|$)/)||(i.className+=”default”),setTimeout(function(){if(o.offsetHeight>i.offsetHeight+1){vare= document.getElementById (“js_ folder_ text_ switch”),t=parseFloat(getComputedStyle(o).fontSize,10);e . \X26amp; nbsp; integrated indoor and outdoor space, gym, office, wine cellar and swimming pool, outdoor spacious courtyard landscape .