The latest scheme of direct architecture: shortlisted proposal of international competition of scheme design of Shenzhen Conservatory of music


In the autumn of 2020, Zhixiang architecture was invited to participate in “Shenzhen Conservatory of music”, one of the “ten new cultural buildings in Shenzhen” International competition of scheme design

.

This is the only international scheme bidding of similar level that we are determined to participate in in nearly eight years after “Pingshan cultural settlement”

.

The biggest challenge we face may not come entirely from the architectural design itself

.

Under the premise of fierce competition and high expectations of all parties, can architects still face the practical problems and make an accurate and appropriate design? Or do we need to adjust the strategy so that the design can stand out in an instant when many schemes are juxtaposed and compared? In this competition, we try to answer three questions: first, what kind of campus space is needed for music and art education in this era? Second, how to understand and establish the sharing relationship between music and art education space and contemporary cities? Third, how can nature be introduced into the campus in Longgang, Shenzhen, a place close to mountains and rivers? Finally, we choose to understand the construction scale of 120000 square meters as a campus composed of building community and open space, rather than a huge single building with strong “landmark”

.

In this campus, we can set up, penetrate, surround and other space operations, so that people’s life can truly and sunlight, wind, air, plants, landscape vision to achieve the greatest degree of integration

.

All kinds of exclusive functional space, public space and semi outdoor space can promote rich activities related to music and art, and encourage teachers, students and visiting citizens to meet, coexist and communicate in the space

.

We extract a variety of teaching and living spaces with shared characteristics in contemporary music and art campus buildings, such as library, 24-hour study room, group discussion area, public piano room, coffee shop, leisure area, outdoor runway, public retail, etc., and integrate them into a continuous circular building in the center of the campus, fully encouraging the formation of freedom between teachers and students, disciplines and urban society The atmosphere of academic exchange and cultural sharing of the University

.

From the entrance square to the central ring from the entrance square to the direct building from the central ring from the entrance square to the direct building from the central ring from the entrance square to the campus space layout level, we will arrange the performance, teaching buildings and dormitories along the west side of the site to reduce the overhead vibration and noise interference

.

Among them, the performance building is located in the southwest corner of the plot, close to the College Road of International University

.

Due to its highest acoustic requirements, it is 150 meters away from the elevated building

.

The teaching complex building and the experimental practice base in the northwest corner of the construction site form a quiet “tree yard” facing the shenxianling reservoir

.

Around the tree Institute, we set up a variety of teaching space

.

College dormitories and teachers’ apartments on the ground floor are built in the north of Universiade Park, along the mountains, with a panoramic view of the forest

.

The administrative office building and gymnasium, which have relatively low demand for sound insulation, are used as sound insulation barriers to establish the external image of the campus at the city interface on one side of Yanlong Avenue

.

The layout of the main buildings conforms to the natural terrain and occupies the most reasonable terrain

.

They are distributed around the ring buildings in the site and connected with the central ring through the corridor bridges

.

In the campus, we have set up an open space system, which is composed of entrance square, climbing path and roof theater, landscape waterfront space, roof green runway and courtyard system

.

Among them, the courtyard system includes the central ring “inner courtyard”, the “tree courtyard” in the teaching building group, and the enclosed “mountain courtyard” in the dormitory

.

We try to build different levels of publicity in the campus space to achieve a diversified atmosphere of music and art campus culture, as well as campus cultural facilities The sharing of educational achievements at the city level

.

The campus open space, natural landscape and performance building are fully opened to the city on the ground floor, which can accommodate all kinds of formal and informal performance exchange activities

.

Δ analysis diagram} direct building △ outdoor theater on the roof of performance complex} direct building △ from the entrance of performance complex to the administrative office building} direct building △ from the entrance square to the overhead floor of administrative building} direct building △ night view in the central ring} the second floor of the central ring erected by Ruiying / direct building becomes the public living room of the campus, and accepts the public appointment visit at the same time

.

The campus shared function space and other teaching and living function buildings are managed by the access control system

.

The public piano room on the third and fourth floors will become the most creative and energetic campus space for students

.

The green runway on the roof provides sports and rest space for teachers and students in the land with insufficient area conditions

.

Overhead floor of central ring} straight building} library courtyard Book tower} straight building} City sharing layer 24-hour self-study reading area} straight building} left: central ring public piano room floor, right: central ring public piano room} straight building

.

According to the surrounding natural conditions, we adopt the space strategy on the section to realize the natural ecological campus concept of far mountains and near water

.

On the ground level, the landscape water system is based on the existing Longqing water pipeline and flood drainage channel, and the landscape axis of the campus waterfront is set along the east-west direction

.

The water system is connected with shenxianling reservoir and extends eastward into the middle of the campus to form a still water lake

.

To the north of the lake are dormitory buildings arranged in accordance with the terrain, with a U-shaped plane facing the mountain landscape

.

Δ analysis diagram ﹣ straight building ﹣ looking from the gymnasium to the dormitory area ﹣ the straight building is located in the central tree yard on the ground floor of the campus, connecting the tree square at the east entrance of the campus and the tree yard in the West teaching area

.

The wind and rain corridor and air activity platform built in the central ring and dormitory area can fully adapt to the local climate of Shenzhen, and form a pleasant spatial scale and campus microclimate combined with the landscape water system

.

Walking around the campus, teachers and students can look at the mountains through the bottom floor of the dormitory building and the outdoor activity floor in the middle

.

In the performance building, the public streamline leading to the outdoor theater on the roof gradually climbs along the urban interface like a climbing trail

.

Together with the 400 meter long circular green runway on the top of the central ring, the most distinctive and humanistic green public space in the campus is constructed.

.

Tags:

Related Post

Video series of construction safety production standardization I: civilized constructionVideo series of construction safety production standardization I: civilized construction

style.maxHeight= “”,i.classList?!i . Expand function_ typeof(e){returne&&”undefined”!=typeofSymbol&&e.constructor===Symbol?”symbol”:typeofe;}!function(e){if(“object”===(“undefined”==typeofmodule?”undefined”:_ typeof(module))) module.exports=e ;else{if(window.__ second_ open__ )return;vart=””;t?e(t,!0):e(“”);}window.__ setDesc=e;}(function(e,t){functiona(e,t){vara=e.match(newRegExp(t+”\\s*=\\s*[\”‘]?([^\”‘\\s>]+)[\”‘]?”));returna&&a[1];}functionn(e){e=e.split(/(]*>)(.*?)()/);for(vart,n=0;n