I don’t deserve to have the troubles of a master architect’s advanced design


From: ID: non-standard studio this article has been authorized

.

I can’t afford it

.

I have to work hard to survive

.

Leventselève,ilfauttenterdevivre。 Hayao Miyazaki: the wind blows down the 328th building demolished by the house demolishing troops: Xu Hao Buy villa or flat floor after getting rich If Daniel Wu falls in love with me, do you want to break up with my boyfriend Children look so good, after too many people chasing how to do Later, I had an epiphany

.

In fact, most people have only one worry in life

.

To be exact, it is poor

.

The rest, either I think too much, or you think too much

.

Although, the cruelty of reality is often reflected in that you are really miserable, and there are always people who are cool

.

Today, I want to talk about a high-level worry: my design is successful, the successful completion of the World War I Fengshen is popular all over the world, but do not criticize this scheme, continue to improve, cultivate immortals, soar to virtue and match the world, so as to achieve greater achievements (but may not fly up)? I don’t deserve it

.

This World War I building is the Sendai media center built in 2001

.

I don’t think so

.

As a representative work, Toyo Ito won the Pritzker Prize in 2013

.

Toyo Ito was 60 that year, which means he is 80 this year

.

I’m sorry, it’s off topic

.

I mean, after he became a deity, Yidong Jun began to think about the high-level worries that we mortals are not worthy of thinking about: is it to become a Buddha or to become an immortal? The main reason is that Yi Dongjun is not satisfied with the project of Sendai media center

.

Anyway, I just want to change

.

Although the appearance of modern architecture looks colorful, most of them are domino system of beam, slab and column, that is, they follow the construction order

.

In essence, Toyo Ito prefers architecture to follow a certain natural order

.

“I personally attach great importance to natural elements and their free flow in space

.

Therefore, I believe that architecture can follow a similar natural order and live in harmony with nature and its movement

.

The conquest of nature and the independence of human society from nature are two basic assumptions of modern architectural theory

.

I prefer Asian derivative architecture which breaks the static and rigid modern architecture

.

” (exclusive interview with Toyo Ito, issue 01, 2018, World Architecture Guide) for a simple understanding, there is a cave on the mountain, which is formed naturally

.

In this cave, it’s possible that taishanglaojun played chess, Qitian Dasheng drank wine, Zhang Daoling refined pills, Zhang Sanfeng played and sat, Xu Xiake avoided the rain, and Li Taibai wrote poems To put it bluntly, it is the key point: space is eternal, while function and behavior are temporary and changeable

.

In fact, Sendai media center is basically based on this idea, that is, the expression is a little euphemistic, and most of the people who eat melons do not understand the spirit

.

The space of Sendai media center looks more fluid and fuzzy, and the natural order of eternal space is not obvious

.

Yidongjun carefully after the restoration found: first of all, the number of atrium is not enough

.

The area of individual atrium is very large, so the number of atrium is limited; and the space between groups is large, the radiation range of atrium to internal space is not enough, and the influence degree is small

.

Secondly, the shape of the circular atrium itself is lack of certain space shaping

.

For any building, it is nothing more than to create two types of space

.

One is open space, the other is closed space

.

For example, you want an open space to stay, but the circular boundary can’t provide effective enclosure for people to stay

.

For example, if you want an open travel space, the uniform circular boundary can not give effective guidance

.

As for the enclosed space, although we can enclose large and small spaces smoothly according to the atrium boundary, because the circle is too homogeneous, we can’t find too much relationship with the partition wall of the enclosed space, which leads to the conflict between the enclosed space and the atrium

.

Therefore, yidongjun intends to start from these two points

.

First, the number of atriums

.

This is easy to do

.

Just add it directly

.

Keeping the atrium area unchanged, increasing the number of atrium and uniform layout can increase the radiation range of atrium and increase the influence on space

.

The second is the shape of atrium

.

We can destroy the homogeneity of a regular circle, for example, the simplest is to turn it into an ellipse

.

Compared with circle, ellipse can give more definite space boundary

.

Ellipse atrium encircles the feeling to enhance greatly than the circle, can better limit the space

.

At the same time, the enclosed space will not be too closed

.

Of course, since Toyo Ito wants to change it, he will not change the easy mode of ellipse

.

He will go directly to irregular polygon, which makes the boundary of space clearer

.

So here’s the question: how many sides of a polygon do you choose? The first thing you can exclude is triangles

.

Because triangle atrium can produce too sharp acute angle space

.

Next, compare the limited space

.

For the enclosed space, it is basically the same

.

Also can be more smooth to limit the travel space

.

In the limited stay space, we can basically exclude the hexagon

.

Because there are too many “angles” in hexagons, compared with quadrangles and pentagons, they will produce more sense of flow

.

So the atrium form is determined as quadrilateral and pentagonal

.

The atrium of these two shapes not only can be flexibly combined, but also can be appropriately varied, making the space more clear

.

With the upgraded Sendai center, Toyo Ito took part in the National Museum Competition in Oslo, Norway

.

The base is located in Oslo, south of the sea, divided into two parts

.

The east side of the site covers an area of about 23000 square meters, and there are two reserved buildings in the site, namely the Nobel Peace Center and the national exhibition hall

.

The area of the West plot is small, about 4300 square meters

.

It’s a museum, but it’s basically a cultural complex, including 14000 square meters of Museum, 20000 square meters of library, 15000 square meters of cinema, 60000 square meters of office area, 20000 square meters of conference center and 8000 square meters of hotel

.

There are two reserved buildings in the southeast corner of the site, and Toyo Ito chose to wrap them directly with the whole shape

.

The atrium area of Sendai media center accounts for about 10% of the used area of each floor

.

The atrium area here is also taken as 10%, which is evenly distributed inside the building and divided into functions

.

7 layers for small plots and 9 layers for large plots

.

Then it combs the relationship between the internal space of each function and the atrium

.

Some entrances of the public square need to increase guidance, public service facilities need to be set around, and a large open public space needs to be set aside in the center

.

Therefore, the circular atrium is transformed into a quadrilateral and a pentagonal

.

The arrangement of the atrium seems to be disorderly, but it can surround the large space at the boundary, so that the whole square has a guiding streamline at the entrance to the public space enclosed by the center

.

As a public service facility on the first floor, the enclosed large space is equipped with commerce, lecture hall, exhibition hall and coffee shop

.

Part of the museum needs to be directly open to the city, so part of it is set on the first floor of the small plot, the circular atrium is changed into a polygonal atrium, and a small entrance square is set aside

.

The exhibition office is set along the edge of the building

.

According to the shape of the atrium, a number of large spaces are enclosed as exhibition halls

.

The other part of the museum is set on the second floor of the large plot

.

The atrium is transformed into a polygon, and the exhibition hall is enclosed according to the polygon atrium

.

The rest of the second floor is a walking open library

.

The circular atrium is transformed into a polygonal atrium, and the polygonal boundary forms a walk around the building, and at the same time, it surrounds one by one enlarged social nodes

.

The office part is mainly divided into small closed office and large shared office.

.

Tags:

Related Post

[jianjiantong] 3.3 million projects were “handled” by many parties and taken over by 1.55 million contractors? The general contractor and[jianjiantong] 3.3 million projects were “handled” by many parties and taken over by 1.55 million contractors? The general contractor and

The general contractor Guangyuan company’s act of subcontracting its contracted project to the snow collector is illegal subcontracting. 4. 2、 Violations of relevant units (I) violations of the general contractor.