Architecture | response to “big house in West Anhui” – Qingxi Xingguan rural home stay


The design of the courtyard wall originates from the horse head wall in the folk house, which retains the simple color tone and emphasizes the tortuous and elegant lines

.

Sitting on the top of the mountain, I looked beyond the vast sea of clouds in front

.

▲ the building contains clues of fragmentation

.

▲ the shape base responding to the “big house in West Anhui” is at the end of the rural road, but it is the beginning of the mountain landscape

. Foot Mounted Anchor

It has been on the main road of Hakka immigrants since ancient times

.

From design to construction, architects’ concern for the site runs through the whole process, and affects the material, structure and final presentation, so that the site can see the nature and culture, so as to create a slightly strange rural landscape

.

Therefore, the traditional vernacular architecture in Yuexi reflects the pedigree matrix similar to the Gan family in terms of architectural structure and house shape, and is different from Huizhou Folk Houses in terms of shape and scale, especially represented by “big house in West Anhui”

.

Under the cover of trees, the green top of the mountain appeared and disappeared, and the blue sky seemed to be lifted up lightly

.

Perhaps because it is close to Huizhou residential belt, “West Anhui big house” is often neglected in the study of local architecture

.

▲ looking at the broken line of the roof ▲ the balcony facade and the residential courtyard constitute the core of the project

.

This is the composition of the Qingming mountain scenery in Yuexi

.

From the preciseness of the method of fixing the stove to the strong sense of ritual of the activities of offering sacrifices to the stove, around the “stove”, in the long time of living with the fire, family and social activities gradually unfold into a vivid picture of daily life

.

Material space, decorative elements, daily utensils and mysterious ancient beliefs together constitute a complete system with “home fire” as the core

.

Wood, stone, metal and customized fine steel shelves clearly depict the warm flame in winter and the imagination of happy barbecue in summer

.

Is it not the appearance of the Qingxi pavilion?   ▲ night view project drawings and models   ▲ architectural illustration   ▲ model   ▲ general layout   ▲ section   ▲ first floor plan   ▲ second floor plan   ▲ third floor plan-

.

Here and there are not only visitors from afar, but also neighbors and relatives in the village, condensing daily but not ordinary emotions

.

The unique landscape can be captured at every pause

.

  ▲ the rural scenery B & B with a slight sense of strangeness in details is a place with a great sense of drama and power – it naturally mixes new and old, courage and sensitivity, bold publicity and intimacy in the private sphere

.

The scattered platforms stack up layers of courtyards, and the passing route is gentle and tortuous

.

▲ stairs connect scattered platforms ▲ arrive at the second floor platform ▲ from the second floor platform, the scattered building space benefits from the high altitude of the region

.

Qingxi Pavilion is located in Shiguan Township, Yuexi, Anqing, Anhui Province

.

The performance of the ancient world Yuexi is the center of architectural pedigree in Anhui Jiangxi area

.

Bamboo forest, platform, scale, elevation, medium, and even some historical imagination have buried many fragmented clues to the design

.

In Chinese architecture, the fire pond does not form a complete and continuous inheritance context, or the dependence and worship of fire have been transferred to the “kitchen” – that is, the “Kitchen God”“ The Yellow Emperor set a stove “– people use the gods to design the spiritual space structure of buildings

.

There is an old house in the base, which is a two-story old house covered with white tiles

.

Another Zaojun

.

In the complex courtyard style small building complex of “Qingxi Pavilion”, the architect tries to respond to the orderly but free shape and compact and powerful layout of “West Anhui big house”

.

Entrusted by the owner’s family, the architect slowly launched a space drama through the variation of space, color and material, integrating warmth and calmness, brightness and shade, coarseness and refinement, nature and man-made

.

In the early Ming Dynasty, a large number of immigrants in Poyang Lake Basin in northern Jiangxi migrated from waxieba to anqingfu and other places

.

It seems that there is still light rain when we set out, but after going up the mountain, it is clear and bright, and Yunshan looks up at us

.

The original sense of the times, nostalgia and some urban characteristics of the village in the base have been transformed into a quiet temperament

.

  ▲ axonometric drawing   ▲ small and compact layout ▲ courtyard perspective as Corbusier said in moving towards new buildings, rural houses are the expression of the small-scale ancient world

.

It is located at the junction of Anhui, Jiangxi and Hubei

.

   ▲ Project Overview “big houses in West Anhui” are mostly built close to mountains and water, and are composed of continuous patios and courtyards to form multiple residential cores; The stepped gable is similar to the horse head wall in Huizhou architecture, but the proportion is slightly different and more simple

.

The distant mountains are long, the clouds are chaotic, and the dawn is green

.

  ▲ open kitchen   ▲ wooden furniture   ▲ bathroom   ▲ balcony    ▲ on the day when the Qingxi pavilion was completed, we went up the mountain to pay a visit to erzu temple

.

▲ step detail ▲ material detail   ▲ natural plants shade the direct sunlight

.

The construction method is ecological and primitive, such as picking up pebbles in mountain streams as wall bases and cutting down bamboo in mountain forests contracted by the owner as fences

.

People can live here in 1000 different ways for Qingxi Pavilion

.

The cross shaped courtyard planning follows the crisscross trunk and branch layout of “big house in West Anhui”, with mountains as the screen and water as the neighbor, extending to the vertical and horizontal axes“ The vestibule and back hall in the “big house in West Anhui” has evolved into the first public courtyard and expanded lobby transformed from the original building

.

▲ indoor hall in Qingxi Pavilion, we invited Zaojun, the “home fire” that has been burning for “dry soul” for thousands of years, back to the hall, the center of the building, from the kitchen again

.

Through platforms, turning points, openings and micro architectural communities, the vast mountain and rural scenery is introduced into the quiet inner courtyard

.

Immigration factors make it a subculture area of Jiangxi culture

.

The scattered building space and the reasonably designed patio form a stable microclimate in the building, forming air convection with natural ventilation, and natural plants shade the direct sunlight

.

Tags:

Related Post

2021 economist “construction and real estate economy professional knowledge and Practice (intermediate)” exercise intensive class2021 economist “construction and real estate economy professional knowledge and Practice (intermediate)” exercise intensive class

Find the qualification examination materials for postgraduate entrance examination, practice the real questions in the e-book question bank, and watch the detailed answers video xuexi.com Pay attention to the official