The innovation of School Architecture — the advantages of “courtyard model”


External window: thermal insulation aluminum alloy energy-saving window is adopted.

◎ overhead corridor © High disk   ◎ corridor space © High disk ◎ detail node © Description of high plate material parameters: external wall: 200mm thick ceramsite concrete composite block (grade 900) (sandwich EPS) and 30mm thick inorganic lightweight aggregate thermal insulation mortar type C.

Based on this thinking, the spatial conceptual model of “music learning courtyard” is proposed in this project.

At the same time, the “paper tape” is folded on the four facades along the building to form an overall facade effect in one go.

The internal facade of the courtyard is folded in the same way, and the outdoor stairs are unified in the “origami” system, forming an overall, rich and interesting effect.

Double Head Lifting Pin Anchor

The courtyard approach of this case is to arrange the functional entities of the building at the boundary of the base, so as to enclose the largest internal public space.

◎ inner courtyard © Xingzhi image ◎ second floor activity platform © The overall layout of Xingzhi image 02 overalllayout teaching activity area is a “courtyard” surrounded by classrooms, administrative offices and other buildings, forming an inward space dominated by student activities.

Firstly, the “paper tape” is rotated and stacked to distinguish the inside and outside with different colors to form a folding effect from the inside to the outside.

At the same time, in order to solve the possible sense of closure brought by the enclosed space, first overhead the bottom floor of the building to reduce its sense of volume, and then open the four corners and four sides of the building to face the city with an open communication attitude.

In the south, there are junior classrooms along Juxing West Road.

The first mock exam is similar to weiqi, which uses the least building function to maximize the area of public space.

The lecture hall and the class classroom are respectively arranged in the southwest, northwest and southeast of the hospital.

   ◎ playground Perspective © Xingzhi image first floor plan second floor plan third floor plan fourth floor plan East elevation west elevation north elevation section Designer: DC international · C + D design and Research Center Project Design & completion year: 2016-2018 main creation and design team: Dong Yi, gaopan, he Weiwei, Zhang Jia, Xiao Rong and Hou Jiawei project address: intersection of Juxing West Road and Meizhu Road, Jiangbei District building area: 29500 ㎡ Copyright: Xingzhi image, summer solstice and gaopan.

The canteen is set at the lower air outlet in the northeast corner.

◎ stadium © Xingzhi image is what we have always believed – designing a school is not only creating an entity architectural space, but also stimulating a new exploration of educational methods and organizational models through the construction of places.

The north side is along the planned road, the west side is the senior classroom, and the east side is the administrative office room.

Window frame material: thermal insulation metal profile window frame.

Therefore, the relatively independent and single function teaching space in traditional education can no longer meet the needs of the increasingly emphasized integration of disciplines and the compound space focusing on ecology and experience in current education.

In addition, the original courtyard is divided into one courtyard + four small courtyards and five ecological courtyards, which not only avoids “the courtyard is large without things”, but also enriches the level of space.

◎ schematic diagram of functional layout: a campus space model with public space as the core is formed by placing large public space in the “courtyard”.

The library is arranged on the west side of the “courtyard” and forms an east-west axis relationship with the sports room.

This not only separates the high and low grade classrooms, but also plays a connecting role between the high and low grade classrooms.

▼ one day of Yongjiang Experimental School © Liu Lili 01 spatial mode at the moment of quality education, the purpose of school teaching is not only to preach and get rid of doubts, but also to stimulate students’ interest in learning so that they can enjoy learning.

There are special classrooms along Shitai road in the West.

The north and south sides are respectively set as the main entrance of lower grade and higher grade, and the East and west sides are the auxiliary entrance and stadium grandstand.

Overhead layer or overhanging plate whose bottom surface contacts outdoor air: 35mm thick rock wool plate is adopted.

Origami facade gives the school a vivid and lively image, and also creates a fashionable and elegant urban interface.

It is a 54 class nine-year consistent school.

Public spaces and teaching rooms are conveniently connected through corridors.

Glass thickness: 6 + 12a + 6.

◎ “compound” makes concessions on four sides © Xingzhi image ◎ ground floor overhead © Elevation of high tray 03 “origami”   The facade design of “origami” Fa ç ade also revolves around the concept of “music” and is generated by an origami game.

The layout principle of teachers’ office space is close to the classroom of each grade to facilitate the direct connection between “teaching” and “learning”.

At the same time, thermal insulation materials are selected for building exterior walls, overhead floors and roofs, so as to achieve energy conservation, environmental protection and promote sustainable development while meeting functional and image requirements.

◎ aerial view of the East © In the summer solstice, the so-called “happy learning courtyard”, in short, the campus is both a “school garden” and a “paradise”.

Roof: 100mm thick extruded polystyrene board (combustion performance is grade B1).

Glass type: 6 transparent + 12 air + 6 transparent.

The total land area is 34484 m2 and the total construction area is about 29500 m2.

The school extends to Meizhu road in the East, Juxing West Road in the south, Shitai road in the West and xujiang’an road in the north.

Ending: Music Learning   his   When the project was officially launched, we also learned that Yongjiang experimental school was influenced by the design concept of “happy learning courtyard”.

Please do not use it without permission.

While helping students better obtain knowledge from the classroom, it enriches students’ activities inside and outside the classroom through flexible and diverse functional settings and multi-dimensional space design, encourages students’ interactive communication and endows students with sociality, just like a learning complex.

On the premise of complying with the national curriculum and discipline attributes, it also made corresponding adjustments and innovations to the school’s curriculum concept and curriculum objectives, setting the curriculum as The four categories of “morality and health, language and reading, science and technology, art and aesthetics” hope to reflect the common value orientation of disciplines, so that the disciplines with large differences in content in traditional teaching begin to integrate, and the concept of “music learning” really runs through the inside and outside of Yongjiang experimental school.

◎ inner courtyard space © Xingzhi image ◎ second floor activity platform © From the perspective of architectural space, Xingzhi image has two important conditions for the mode of “Le Xue courtyard”: first, through the enclosure of “self-made heaven and earth”, it can effectively avoid external interference and create a sense of stability in the enclosed space, so as to bring a sense of belonging in the space; Second, maximize the publicity, maximize the sharing of teaching resources and maximize the expansion of campus activity space, so as to become the source of stimulating campus vitality.

The copyright of this article belongs to DC.

▲   More highlights, pay attention to “campus architecture”   Ningbo · Yongjiang experimental school, Jiangbei District DC international ◎ aerial view of the northwest corner © Yongjiang Experimental School of summer solstice is located in Jiangbei District, Ningbo.

At the same time, it can meet the needs of public service spaces such as lobby, pick-up, parking of motor vehicles and non motor vehicles.

◎ top view © Summer solstice ◎ inner courtyard © Xingzhi image “courtyard” makes concessions on four sides.

The sports room is located in the east of the “courtyard”, close to the sports area, and a podium facing the runway is set in combination with the shape.

◎ schematic diagram of origami concept ◎ elevation of “origami” © Summer solstice 04   Yongjiang experimental school has adopted a series of green building technologies such as solar power generation system, rainwater recovery system, roof greening system and permeable ground.

Tags:

Related Post

What qualifications do you have in the construction industry_ What qualifications does the construction industry needWhat qualifications do you have in the construction industry_ What qualifications does the construction industry need

Through qualification management, the company establishes branches or subsidiaries, rationalizes the relationship between the parent company and subsidiaries, optimizes the elements of resource allocation, organizes excellent enterprises, high-quality assets and