[memory] architecture can be read: there is a “green house” in its 80s on Tongren Road


This four storey building, 333 Tongren Road, is called “green house” because of its unique green facade.

Every detail hides the designer’s mind.

The elevator area is only about half a square meter, and it is limited to 3 people at a time; The elevator is also equipped with a mirror for passengers to tidy up their clothes in a short time.

The residence is three stories high.

The main building is arranged from north to south.

There is a fireplace on the side of the wall.

The building is located in the north of the homestead, surrounded by walls, close to Beijing West Road, leaving a large garden in the south of the house, where cars can drive.

The living room, dining room and other rooms on the second floor of the building are retracted inward.

Architectural design drawings and other relevant photos architectural repair: demolition and construction to restore the original shape   In 2014, the carefully repaired “green house” was put into use as the “planner’s home” of Shanghai Institute of planning and design, integrating the functions of foreign exchange and exhibition, project team office and so on.

In particular, the sunshine room on the top floor of the fourth floor uses 12 light green embossed glass to emphasize daylighting and soften the hot sun, which well explains the design concept of the sunshine room.

The building’s green glazed brick exterior wall, arc-shaped large copper windows and long copper railings on the large platform are like a large ship moored in the harbor.

Today, let’s go here together and explore the past and present life of this old building ↓ the building itself: like a large ship, the building is a four story reinforced concrete garden house with a construction area of about 1689 square meters, which was completed in July 1938.

The corridor is very spacious.

The building imitates the architectural style of the Renaissance, with three floors of brick concrete structure, covering an area of 4361 square meters.

The ground floor hall is equipped with spring floor and glass ceiling.

The “hull” facade composed of beautiful “ship string” arc and straight line is simple and dynamic.

Its owner was Shi Liangcai, a former Shanghai newspaper giant and general manager of Shenbao.

A row of long floor windows are installed in front of the hall to integrate the outdoor terrace with the outside garden and have a panoramic view of the beautiful scenery.

The front of the main building covers an area of 1367m ² The large lawn is surrounded by Holly and other trees, which is spacious and atmosphere, and also sets off the main building.

The terraces on each floor are stacked layer by layer, facing the garden and organically combined with the natural space to form the unity of indoor and outdoor space.

In 1938, when building a house here, the designer was required to use green as the main color of the building, so he achieved the famous “green house” today.

  Building clock in antique elevator   Today, when you enter the “green house”, a 4-story and 4-station antique elevator is still in normal operation.

The designer expresses the streamline lines very smoothly in the design process, with a strong sense of modernity.

The top terrace is divided into half indoor and half outdoor space by a semi-circular canopy.

This building has a unique pattern, exquisite decoration and advanced equipment.

After the repair of the ground floor lobby and arc-shaped main stairs, in order to protect the original overall environment of the building, this repair expands the garden greening area as much as possible under the existing conditions, restores the original shape of the building, demolishes the later construction, and focuses on the repair of the characteristic parts of the building, such as glazed tiles on the outer wall, steel doors and windows.

By strengthening the original structure, the service life of the building is extended, and fire fighting, air conditioning and other equipment and facilities are added to improve the safety, space quality and comfort of the building.

This is an elegant garden residence with a construction area of 2494 square meters and a garden area of 2276 square meters.

The owner of the “green house” was originally engaged in pigment management and became rich due to the development of military green pigment, so he regarded green as the lucky color.

1418, Nanjing West Road, which was originally the residence of German overseas Chinese in Shanghai.

The features and difficulties of this protection and repair include the protection and repair of customized elevators and other original objects, as well as the green facing bricks of the external facade, indoor and outdoor steel windows, indoor yellow cave stone walls, ground red cylinder bricks, handrails of stair marble and copper railings, sound insulation and thermal insulation cork layers of the top surface and floor roof, terrazzo window sill plates, long and narrow wood floors Protection, repair and renewal of characteristic decorative materials such as stone skirting board, ceramic tile skirting board, mosaic floor, interior wall oily coating, wood dado and so on.

There are thick Rick pilasters on the second floor.

The bedroom on the third floor retracts inward again and gives way to a terrace with an area of about 40 square meters.

  The indoor facilities of the whole building are advanced.

Streamline stairs paved with marble, cast copper handrails, stair guardrails made of glass veneer, copper radiators embedded in the facade of the inner wall, and the architectural decoration is also very novel and unique.

From the appearance, the building is simple and clean without too much decoration, but if you go deep into it, you will find the cleverness of architectural design from each detail.

The stairway corridor is made of marble, and the coal bathroom is equipped with complete cooling and heating devices.

Different from the square modern elevator shape, the lift car of this elevator is in a leaf shape, and the car hall door is arc connected, which is unique and rare.

The corridor floor, stairs and handrails of the whole house are made of beige marble..

When completed, it is one of the famous private houses in Shanghai.

The two buildings have basically the same architectural style and similar indoor pattern.

There is a spacious living terrace facing south, covering an area of more than 70 square meters.

Architectural story: the owner regarded green as the lucky color.

At the west end of the outer side of the terrace, there is a wide and elegant outdoor spiral ladder, from which the second floor can directly go to the garden.

257, Tongren Road.

Indoor and outdoor, upstairs and downstairs, all blend together.

1418, Nanjing West Road, Jing’an District address: No.

Bend Loop

The surrounding clock in point is the building at No.

After the repair, it reproduces the key indoor spaces such as the original lobby and arc main stairs, the middle lane and the South suite.

  The master bedroom on each floor of the sunshine room is equipped with a sunshine room, which can enjoy the scenery of the garden indoors.

In addition to replacing the lamps, other styles remain the same.

On the ground floor are the gatehouse, flower house, billiard room and hall, with a cross street corridor in the middle; The second floor is the cloakroom, dining room, sunlight room and study; The third floor is the living room, dining room, bedroom and dressing room; The fourth floor is the living room, bedroom, etc.

Address: Shi Liangcai’s former residence, No.

The old Shanghainese used to call the whole building a “green house” because the outer wall of the building was pasted with green glazed tiles.

Tags:

Related Post

Research makes money! Notice on registration of professional and technical talents of intelligent constructor of certification center ofResearch makes money! Notice on registration of professional and technical talents of intelligent constructor of certification center of

Guidance, evaluation and supervision unit: Certification Center of China Academy of Building Sciences Training and implementation unit: Beijing zhongpeiguoyu talent evaluation technology center. In terms of the difficulty of preparing