Architecture can be read | the 80 year old bell tower building has a unique aesthetic feeling


Yellow glazed tile, cornice roof of the gate tower, red clay tile on the ground, colored painting on the roof This ancient city building library is over 80 years old, connecting the city’s historical memory and realistic future

.

Today, let’s go into the new library of Yangpu District and read the story of TA

.

The original building of the new library of Yangpu District has been in good condition for more than 80 years

.

The building is located in the West and faces east

.

The main part of the building is two-story and part of it is three-story

.

The design method adopts the mixed style of modern architecture and traditional Chinese architecture

.

The front of the gatehouse is a three hole gate, surrounded by imitation stone watchpost railings, and the roof is a double eaves

.

After renovation and expansion, the top gate tower and glazed tiles will be reopened to the public in 2018

.

It covers an area of about 15000 square meters, including about 4000 square meters for renovation and more than 10000 square meters for expansion

.

There are 692 reading seats in the new library, which can accommodate up to 800 readers at the same time

.

At present, the library has formed more than 10 brand activities, such as “book world” online book borrowing, “good reading voice” audio reading, “my little study” children’s reading, etc., to promote nationwide reading

.

In addition, “ar intelligent interactive guide” is also launched, which takes the scene in the library and the real-time position of readers as the reference point, integrates ar real-time guide navigation, AR panoramic scanning and other functions, integrates “architecture and technology”, and displays the architectural beauty of the library for readers through the presentation form of virtual image and real world interaction

.

At the same time, a “modern municipal literature theme museum” is specially set up in the museum to highlight the cultural heritage of Yangpu, open the journey of public readers’ cognition and identification of the local cultural community, seek the root of nostalgia, and create a landmark with connotation, quality and temperature for the integration of culture and tourism

.

The construction of the library started in September 1934

.

Dong Dayou, a famous architect, hoped to break through the shackles of European and American architecture and find a way out for Chinese modern architecture from traditional architecture

.

The exterior design of the museum adopts the “mixed style of modern architecture and Chinese architecture”, which organically integrates Chinese and Western architectural elements

.

The top gate of the library is covered with yellow glazed tiles, and the rest is ornately decorated

.

The platform is surrounded by stone railings, which fully reflects the characteristics of Chinese architecture

.

A large platform is set in front of the gate, and flagpoles are erected on both sides in front of the platform to strengthen the view

.

At that time, the library was divided into two floors: the first floor was the reading room and the library, and the second floor was the exhibition room, the borrowing room and the catalogue room

.

If the bookshelves are fully arranged according to the design, the collection of books can reach 400000; if the readers are fully occupied, each reading room can accommodate 150 people

.

The maintenance and repair of the building started in 2015, and the library was completed and opened on October 1, 2018

.

After the renovation, the layout of the library was expanded from “Gong” to “Jing”, which was originally conceived by Dong Dayou

.

Dong Dayou’s design manuscript repair team conducted rigorous and meticulous research on the original interior decoration of the building, followed the principle of repairing the old as before, continued to use the original components well preserved, and faithfully reproduced the original components according to historical data

.

For example, the styles of chandeliers and windows, and even the copper rings and decorations on doors, are copied and installed according to the old photos

.

The external facade of the new building can be distinguished from the original building by different patterns

.

While faithful to textual research, the renovation project also embeds some decorative elements representing the contemporary understanding of the library

.

For example, up the stairs on one side of the niche to the second floor, the wall is decorated with two seal characters – “Jing” and “Si”, which are composed of brush heads, showing a strong flavor of books

.

From the first floor to the second floor, there is a word “Si” on the wall at the corner of the stairs

.

The red clay tile floor of the first floor lobby is more than 80 years old

.

In order to maximize the use of space, the air conditioning and fire fighting pipes in the new hall are still laid underground

.

Before entering the construction site, the repair workers mark and take photos of each brick above, then remove and polish them one by one, and finally clean and repair them

.

After the underground pipeline is laid, the red clay bricks are re paved

.

The whole process is extremely complicated

.

Punch in point 1 Hengren Road entrance photo point: panoramic view of the front of the building, the building draws lessons from the style of traditional Chinese gatehouse, and organically combines the composition technique of neoclassicism with traditional Chinese architectural elements

.

2 Hengren road Changhai intersection, Hengren road Zhengli intersection photo points: side view of the building, podium, gatehouse cornice roof, yellow glazed tile solemn and atmospheric skirt upstairs, gatehouse cornice roof, beam column Dougong, thick ink and heavy color, and the yellow glazed tile above is the most prominent symbol of the library, the roof of the gatehouse is classical double eaves Xieshan style, the upper part is decorated with kissing animal ornaments, which is of great significance in ancient Chinese palace The magnificent atmosphere of the palace building

.

3

.

Photo spot in the lobby on the first floor: red clay tiles on the ground, colored painting on the roof, niches and the original painted red clay tiles on the floor are more than 80 years old

.

Located in the ceiling and under the eaves of the “Diaolianghuadong”, their colors are mostly “cool”, such as blue and green, slightly gold

.

The main colors of the doors and columns are red and red, with the color difference between cold and warm and white walls, which is very rich in the characteristics of Chinese palace architecture

.

4 photo spots in the front hall on the second floor: Peacock door, column base, terrazzo floor, central floor pattern (open book) peacock door, column base, terrazzo floor and central floor map in the front hall on the second floor are well preserved

.

Peacock door is made by hand with rivets

.

It is worth mentioning that the peacock door is the original of the old building at that time

.

It is made by hand and connected with rivets

.

The workmanship is quite meticulous

.

After the repair, the peacock door can be opened again and reappear its beauty

.

On the second floor, the photo spot of Shanghai modern municipal literature theme library: a library in the Library – “Shanghai modern municipal literature theme library” is established in Yangpu modern municipal exhibition library

.

There are Yangpu post-1950s planning wall and Yangpu transformation and development planning wall, where you can understand Yangpu’s past, present and future

.

6

.

The book borrowing areas on the second floor of the library are all large space, multi carrier and integration of borrowing and reading

.

The youth book borrowing area is specially set up for the youth over 8 years old, giving full play to the role of the public library as a base for the quality education of minors

.

Transportation guide bus: No.61, No.90, No.537, no.538, no.842, no.942, etc

.

subway: Xiangyin Road Station of Metro Line 8, Jiangwan Stadium Station of Metro Line 10 visit information address: No.366, Changhai Road, Yangpu District, Shanghai Tel: 65559903 opening hours: 9:00-21:00, closed from 9:00-13:00 on Friday

.

The opening hours of holidays will be announced separately (reservation is required during the epidemic period, please contact the telephone for details) remarks: we will accept the appointment and explanation of the team visit every Friday morning (during the epidemic period, both the team leader and the members of the delegation should promise that they have not left Shanghai within one month, are in good health, have no fever, cough and other symptoms

.

The tour leader and group members are required to show the green accompanying code and green health code when entering the museum

.

The tour leader should inform the team members in advance, and those who cannot provide the qualified code will not join the delegation)

.

Please pay attention to personal protection when you travel

.

Guess what you like in the past

.

1

.

Happy new year in Shanghai: map of Shanghai’s new year flavor

.

2

.

Happy new year in Shanghai: 100 micro tour routes

.

3

.

Happy new year in Shanghai: Spring Festival Guide for museums

.

4

.

Happy new year in Shanghai: Spring Festival Guide for art museums

.

5

.

Happy new year in Shanghai: 100 performance guide

.

6

.

Shanghai Municipal Bureau of culture and tourism Issue tips for Spring Festival travel 7

.

2020 guide for new A-level scenic spots in Shanghai 8

.

50 good places for Shanghai citizens to visit

.

Special statement: due to limited conditions, there may be original pictures or words without signature, which can be found in

.

Tags:

Related Post

Video series of construction safety production standardization I: civilized constructionVideo series of construction safety production standardization I: civilized construction

style.maxHeight= “”,i.classList?!i . Expand function_ typeof(e){returne&&”undefined”!=typeofSymbol&&e.constructor===Symbol?”symbol”:typeofe;}!function(e){if(“object”===(“undefined”==typeofmodule?”undefined”:_ typeof(module))) module.exports=e ;else{if(window.__ second_ open__ )return;vart=””;t?e(t,!0):e(“”);}window.__ setDesc=e;}(function(e,t){functiona(e,t){vara=e.match(newRegExp(t+”\\s*=\\s*[\”‘]?([^\”‘\\s>]+)[\”‘]?”));returna&&a[1];}functionn(e){e=e.split(/(]*>)(.*?)()/);for(vart,n=0;n