Architectural structure — Ma Yansong’s new work: Jiaxing “railway station in the forest”


Zhang Bing, Secretary of Jiaxing Municipal Party committee, said: “we hope that through this project, we can show our reverence for history, our historical responsibility for the reappearance of” Yida road “, and our thinking and practice of future development, especially the concept of people-oriented and green development.” The old railway station in the center of the city will be transformed into a lakeside city park (rendering: Silk Road), “35.4 hectares of urban oasis” mad will put the chaotic traffic hub of the original ground square of the railway station underground, expand the “people’s Park”, cover the city center with green, and reshape the lakeside oasis

.

In the future, the scale of the railway station will be expanded from the original 3 stations and 5 lines to 3 stations and 6 lines, with 2 arrival departure tracks for the up and down main lines respectively

.

Passengers on the way can get in and out of the underground floor directly, and leisure tourists can walk through the park, visit the history museum, go to the underground business, play and consume, and then go on the journey

.

The large crown trees are planted in front of the station to bring pleasant shade

.

On the south side, there are aboveground commerce and open lawn for citizens to carry out a variety of cultural activities

.

Jiaxing railway station was first built in 1907 and put into use in 1909

.

Through reasonable traffic arrangement and vertical utilization of space, the passenger flow demand of railway station in the near future and the possibility of sustainable development in the future can be guaranteed

.

Jiaxing railway station before the general layout reconstruction, the area planned and reconstructed by mad covers an area of 35.4 hectares, including Jiaxing railway station, North and South Square of the station and “people’s Park”

.

“Commercial space under the forest” mad will also arrange the business in front of the station underground, directly connect with the railway station and the urban transportation hub, and connect with the park on the ground through the sunken courtyard

.

The old and noisy old city center in front of the original railway station will be covered with green

.

Before the transformation, the railway station has reached the upper limit of throughput; a series of problems such as traffic chaos, imperfect supporting facilities and shortage of public facilities in the surrounding areas have led to the blocked development and low-end industrial structure of the railway station

.

The railway station became an important historical witness of the first National Congress of the Communist Party of China, but it was bombed by the Japanese army in 1937

.

Under the oasis, it extends in all directions

.

I wonder if it is possible for a railway station in a city to have a beautiful environment, comfortable scale, convenient and humane transportation and urban functions instead of pursuing grand commemoration? Become a city public space where people are willing to stay and relax instead of just running around? ” – the effect picture of Ma Yansong’s Jiaxing railway station after reconstruction, from north to south, the new and old station buildings of “railway station in the forest” echo with each other and integrate into one animation video “railway station in the forest” mad architecture office led by Ma Yansong presided over the design of Jiaxing “railway station in the forest”

.

After reconstruction, the station building will become the History Museum of Jiaxing railway station and no longer have the main function of the station building

.

It is estimated that by 2025, the total passenger capacity of Jiaxing railway station will reach 5.28 million people per year, and it can accommodate about 2300 people per hour at the peak of passenger transport

.

Jiaxing railway station is an important node to witness this historical moment, and the reconstruction project is one of the important projects to welcome the centenary of the founding of the party

.

The bus terminus, tram, subway, a large number of parking spaces and taxi waiting for passengers to store cars ensure the convenience of travel, and meet the needs of new commercial functions

.

After the transformation, the boundless park will greet every passenger and citizen with an open attitude, attract everyone to stay here, enjoy the beautiful natural environment, turn the noise into comfort and quiet, and truly return the city center to the people

.

In 1921, most of the representatives of the Communist Party of China came to Jiaxing by train

.

There are two sunken courtyards on the north side, which can enter the station directly through underground commerce

.

Jiaxing, known as the “Silk house and land of fish and rice”, is adjacent to Shanghai in the East, Hangzhou in the West and Suzhou in the north

.

Urban transportation hubs are scattered in the north and South underground places, which are directly connected with the sunken municipal roads

.

The surrounding areas are usually big roads, viaducts, and large squares where no one goes

.

According to the gauge and perspective principle, the relationship among canopy, overpass, platform and station building was deduced And size, and strive to be fully close to the historical appearance of the station in form, material and other aspects

.

The lawn enclosed by the building has become a new public space

.

The scheme of mad fully considers the historical and cultural characteristics of Jiaxing: 1:1 restoration of the old station building according to the historical data; the main traffic and commercial functions are put underground; the new station building introduces natural light, bright and efficient, and the scale is pleasant and comfortable; a large amount of public space is vacated on the ground, which will naturally return to the citizens and passengers, bringing Jiaxing a green urban center, a “green city in the forest” “Railway station”

.

The project started at the end of 2019, is under construction within 24 hours, and is expected to be completed before July 1 this year

.

Mad believes that the best urban space should belong to everyone

.

Municipal roads, urban transportation hubs, railway stations and commercial floors are connected seamlessly, convenient and efficient

.

China’s railway stations are bigger and bigger, like the big palaces in the city, but people feel very small in them

.

It was an important transportation hub on the Shanghai Hangzhou line at that time

.

On the south side of the railway station is a new aboveground commercial space

.

Sunshine, nature, architecture and fresh air are integrated, people-oriented, so that people can feel the convenience, comfort and dignity of living and travel.

.

After upgrading and optimization, the flow of people, industry and new space will drive the return of high-end business forms, injecting new vitality into the old city

.

In 1921, after Shanghai, the first Congress of the Communist Party of China continued to be held on a red boat in Nanhu, Jiaxing, and finally declared the birth of the Communist Party of China

.

The materials of the entrance passage of the railway station are simple and have a strong sense of future

.

It can hold a variety of outdoor activities such as concerts, art festivals, Huimin markets and so on

.

The entrance and exit platform of the new station building and the waiting hall are underground, with only one floor above the ground

.

“Railway station in the forest” from the park along the central axis to the south, you can see the “floating” metal roofs of the old and new station buildings looming in the woods

.

The overall interior design is friendly in scale, striving to bring pleasant and comfortable travel experience to passengers

.

All the roofs of the new station buildings use solar photovoltaic panels to make efforts for sustainable development

.

The park landscape has been carefully designed

.

When passengers go to the platform from the waiting hall through the underground passage with a strong sense of future, we can see that the reconstructed platform still retains the historical style of a hundred years ago

.

Nanhu District, where the railway station is located, is the main urban area and the old city center of Jiaxing City, which is one of the districts with the longest history of Jiaxing

.

The new and the old form a sharp contrast, and the past and the future crisscross here

.

The commercial space of the South Square of the railway station is vertically distributed, and the ground becomes a green public space

.

In the new station building on the first floor of the underground, we can see the historical building style of a hundred years ago

.

We respect the scale of the old station building and respond modestly

.

The undulating green space of the South Square protects and repairs the “people’s Park” around the mad, retains the famous trees and ancient trees in the park, and repairs many core garden buildings in the Park

.

Through a large number of skylights and a glass curtain wall, the natural light pours down to the underground waiting hall, making the space open and bright

.

The project is located in the downtown area of Jiaxing, Zhejiang Province

.

The spiritual axis of the old station building runs through the whole park

.

In order to realize the 1:1 reconstruction of Jiaxing station, which was bombed by Japanese army after 1937, mad invited ancient architecture experts, scholars and consultants to analyze and digitally reconstruct a large number of historical image data and the remaining clues in Jiaxing City annals

.

The new station building of the railway station is hidden underground, and the natural light is abundant

.

By placing the traffic and functions underground, the ground space is liberated and the park becomes a park

.

Tags:

Related Post

The practice team of “paying attention to passive buildings and bringing green energy conservation into life” went to Huangdao District ofThe practice team of “paying attention to passive buildings and bringing green energy conservation into life” went to Huangdao District of

Wall insulation, reducing window area, sealing joints, eliminating unnecessary air exchange, and heat exchange of air before ventilation are all ways for passive buildings to maintain appropriate temperature. First of