Architectural map Shandong: dialogue between mountain and sea


Although the historical, cultural and traditional background are very important, the most intuitive impact on the construction project still comes from the site first

.

In Shandong, which is rich in landscape types and between mountains and seas, the dialogue between architecture and site brings a lot of inspiration and surprise to the project

.

Although the types, scales and functions of the following projects are different, they all pay close attention to the relationship with the site

.

These good houses in Shandong are worth seeing, either in the magnificent nature or hidden in the ancient streets and alleys

.

Shandong Province Architecture roaming map (editor’s drawing) 01 Swan Science Museum Design: ruoban architecture studio coordinates: Swan Lake ecotourism area, Chengshan Town, Rongcheng City, Shandong Province Photography: Yang Tianzhou Photography: Yao Li Photography: Yang Tianzhou Photography: Yao Li click on the picture to see the details of the project

.

The building is carefully arranged behind the existing black pine forest, only showing a corner, across the reed Dang peeps at Swan Lake

.

The architect also imagined that he could not block the swan’s walk, so he put up the building

.

The plane of the building is a regular rectangle

.

Inspired by the giant swan’s fins, the space organization adopts the hexagonal wood structure unit space

.

The diameter of the steel columns on the bottom floor of the building is as small as 6cm, which strengthens the sense of suspension of the building unprecedentedly and forms a gradual relationship between the steel and concrete on the bottom floor and the timber structure on the upper floor

.

The Swan science museum is also known as “the building on the reed”

.

02 design of landscape corridor and bird watching tower of Swan Lake Wetland Park: Tao coordinates: landscape corridor of Swan Lake ecotourism area, Chengshan Town, Rongcheng City, Shandong province photograph: Chen Hao bird watching tower photograph: Yang Tianzhou bird watching tower photograph: Chen Hao click on the picture to learn the details of the project

.

The project site is flat and open, full of reeds and winding water

.

The image of the building in the site can be understood as a “bridge” and a “tower”: the horizontal landscape corridor is 71 meters long, just like a long bridge on the wetland, floating overhead on the soft soil and water, maximizing the continuity of the natural terrain; it is also like a ruler extending from the wetland to the water surface, indicating the change of the terrain below through its own level

.

The vertical observation tower is 15.6 meters high, just like a lighthouse beside the water, providing a high platform for tourists to view the wetland and Mashan

.

The two volumes, one horizontal and one vertical, are closely related to the site in the three dimensions of space

.

In order to realize the bridge large-span structure, the building adopts the construction mode of full cast-in-place wood formwork concrete

.

Several cast-in-place walls are arranged in two horizontal floors to enhance the structural integrity and separate the architectural spaces of different characters

.

The pine formwork architecture adds a little warmth, and also responds to the natural environment characteristics of the pine forest around the site

.

The Birdwatching tower is closed as a whole and made of wood tiles

.

Affected by the sunshine climate, the color of tiles will gradually change from log color to gray, showing a more quiet temperament

.

03 World War I Chinese labor memorial hall design: Architectural Design Institute of Tongji University, Weihai Architectural Design Institute coordinates: No.9 lianlindao Road, Huancui District, Weihai City, Shandong Province snow cross Photography: Yao Li Photography: Yao Li click on the picture to learn the details of the project

.

The project splits a passage from the cliff along the gap, and sends people directly to the seaside, forming an underground exhibition hall at the same time The main entrance is enlarged to form a square residence space

.

There is nothing above the ground, leaving only a cross shaped daylighting gap

.

It is difficult for memorial architecture to avoid the expression of meaning, but architects still hope that all means can fit the noumenon

.

The cross shaped cracks can be understood as the crossroads of modern China, even the cross

.

A main entrance covered by western forms was born out of the traditional Chinese “a” shaped space

.

To some extent, it is also the architect’s understanding of the war

.

04 Shiwo Theater Design: Sanwen architectural coordinates: wujiatuan village, Songshan street, Huancui District, Weihai City, Shandong Province photo: Jin Weiqi click on the picture to learn more about the project

.

The predecessor of Shiwo (open air) theater is a small quarry, which is small in scale and shaped like a naturally curved hand

.

The traces of quarrying have been eroded by years, showing a kind of “artificial nature” The picture of the future

.

The ancient Greek theater, the campo square in Siena, Italy, and the Nanjing Zhongshan Mausoleum music station provide inspiration for the architects

.

Architects believe that although the environment here is different from that of Greek theater, it is intertextual in spatial logic

.

In addition, as a public field, the outdoor theater will bring new vitality and opportunities to the area

.

It can be used as a square to provide a public meeting place for local people

.

It can also hold music festivals, drama festivals and other activities to form public exchanges

.

The architect thinks that this treatment adds cultural and industrial functions on the basis of simple landscaping, and provides a new solution for such abandoned industrial remains

.

05 Shidao Shanju design: polyphase studio coordinates: taoshuyuan village, Rongcheng City, Weihai City, Shandong Province photo: sun Haiting and Bai Chen click on the pictures to learn more about the project

.

This is a small boutique hotel project close to the mountain and the sea

.

The buildings seem to be loose, but the spaces care for each other

.

The inspiration of architectural layout comes from the dialogue between mountains, water, trees, stones, flowers and doors, walls, bridges, steps and eaves

.

Each part is relatively independent and closely linked

.

The design process is also the growth process of the house

.

The combination of “Xiangdi” and “building” (Yuanye ยท building), the location, function and surrounding environment of a house produce a result, which is mixed with the structural form design of wood structure

.

In the adjustment, the architect also rediscovered the characteristics of single slope, double slope and four slope top

.

But form is only a part of it, house, landscape, facilities constitute the place, the ultimate trend of design is design experience

.

Design of 06 community libraries in the city: direct architectural coordinates: northwest corner of the old block in Yantai, Shandong photo: Su Shengliang click on the picture to learn more about the project

.

The library is transformed from a quadrangle in the old block in Yantai, and the design team reorganizes and repairs the structural systems of the original courtyard, such as walls, doors and windows, roof trusses, and floors

.

On this basis, a set of cloister system is implanted into the historical courtyard to reshape the order and level of entering the courtyard space, so that the space division of the courtyard is from “one” to “many”, and the basic space use pattern is established: an outdoor space for flexible use, and four green courtyards

.

The cloister system extends into the alley at the entrance, which has a certain visibility; it connects the functional spaces of the community library, including the entrance, reading room, coffee shop, exhibition hall and toilet, and also provides more venues for outdoor activities

.

In special weather conditions, the corridor can also be used as a shelter

.

In this project, steel is both a structure and a spatial interface

.

Its darker color contrasts with old bricks, stones, tiles and plants

.

The bending action turns the steel plate into a structure, which not only has the function of organization and drainage, but also makes the whole structural system feel light and floating

.

07 Qingdao cruise home port passenger transport center design: CCDI Mo Zhao studio, CCDI Jing studio coordinates: Qiuxian Road, Shibei District, Qingdao City, Shandong Province Photography: Zhang Chao, summer solstice click on the pictures to learn the details of the project, the No

.

6 wharf of the passenger transport center is surrounded by a blue sea, which has the inherent advantage of developing leisure and entertainment park with yacht function

.

In addition to the commercial and landscape facilities, as well as the fixed exhibition area and the temporary exhibition area added in the entry-exit hall, the functional diversity of the passenger transport center creates the possibility for the rich continuation of the coastal life of the city.

.

Tags:

Related Post

The building structure can park 6000 cars! The main structure of the largest prefabricated parking building in China completedThe building structure can park 6000 cars! The main structure of the largest prefabricated parking building in China completed

The prefabricated components of the project mainly include prefabricated columns, prefabricated beams, prefabricated stairs, prestressed double-T slabs, prefabricated composite slabs and prefabricated wallboards, with an assembly rate of 67%, which